Sibelius & Elgar

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts
El proper 12 de febrer al Teatre Monumental de Mataró i el 17 al Teatre-Auditori Sant Cugat podrem gaudir d'un gran concert amb obres de Sibelius, Elgar i fins i tot l'estrena d'una obra de Tomàs Peire, compositor santcugatenc.

Sibelius tenia prop de 40 anys quan va escriure aquest concert per a violí i orquestra i, malgrat que està considerada una de les obres cabdals del repertori de violí del segle XX, li va costar assolir l’èxit. Van ser molts els crítics que van titllar l’obra d’absurda, buida de contingut musical i sense cap gràcia. Va contribuir-hi la dificultat en la seva interpretació.

L’obra reclama un virtuosisme extrem, però també una delicadesa i un bon gust que no tots els violinistes que l’afronten han estat capaços de donar.

sibelius portrait 349852 wikicommons
Començarà la segona part del concert amb les Variacions Enigma, d’Elgar que segueixen el plantejament clàssic de la variació: primer hi ha l’exposició del tema i, tot seguit, una sèrie de variacions —catorze— que presenten caràcters diferents.

Les lletres que encapçalen cada variació són inicials que corresponen als noms dels amics i familiars de l’autor als quals està dedicada cada variació. La música no pretén ser un retrat de cadascun d’ells sinó que en algunes variacions s’evoca un tret particular de la persona, i en d’altres es descriu alguna circumstància que han viscut conjuntament.

L’obra es va estrenar amb gran èxit al Saint James’s Hall de Londres el 19 de juny del 1899.


David Puertas Esteve, Divulgador Musical


Curriculum dels artistes

Salvador Brotons és director de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat. També ho és de l’Orquestra de Vancouver i ha estat titular de la Simfònica del Vallès, de la Ciutat de Palma, de la Oregon Sinfonietta i de la Banda Municipal de BCN. Com a compositor desenvolupa una intensa carrera i és autor de més de 150 obres.

salvadorbrotons amb l ossc 61A3934maneespinosax350
Inés Issel és una jove violinista nascuda a Tarragona en una família de músics. Ha estudiat principalment amb Eva Graubin, Yuri Volgin i Zakhar Bron. Va ingressar a la càtedra de violí de Bron de l’Escola Reina Sofía de Madrid amb només 10 anys. Ha estat guardonada amb el primer premi en diversos concursos internacionals celebrats a ciutats com Barcelona, Madrid, Màlaga, Cracòvia, Poznan o Lublin. Ha actuat com a solista amb diverses orquestres europees i aquest és el segon cop que col·labora amb l’Orquestra Simfònica Sant Cugat amb qui va interpretar Les quatre estacions de Vivaldi.

Ines Issel 4x1000   

Foto OSSC : Mané Espinosa
Imatge : Sibelius portrait, wiki commons
Foto Inés Issel: cedida


Segueix-nos