La cinquena de Txaikovski

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts

L’Orquestra Simfònica Sant Cugat oferirà el proper 6 d’octubre al Teatre-Auditori Sant Cugat un concert en el qual interpretarà la cinquena simfonia de Txaikovski (1840-1893), la «Rapsòdia sobre un tema de Paganini», deRakhmàninov (1873-1943) i «Tres moments a Antioquia», de Moisès Bertran (1967-). Aquest mateix concert també es farà el 8 d’octubre al Teatre La Massa de Vilassar de Dalt. Tots dos concerts seran dirigits pel director titular de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat, Salvador Brotons.


La Simfonia número 5 de Txaikovski és considerada una de les composicions més importants de la història de la música i ha esdevingut extremadament popular des de la seva estrena el 1888. Es tracta d’una de les obres més complertes del romanticisme. És llarga -uns 50 minuts de durada-, molt ben trenada i proporcionada.
Quant a la «Rapsòdia sobre un tema de Paganini» per a piano i orquestra de Rakhmàninov, té un paper solista endimoniadament complicat i, alhora, vistós i elegant. Es tracta d’un seguit de 24 variacions sobre l’últim dels «Capricis per a violí» de Paganini. La va estrenar el mateix Rakhmàninov amb l’Orquestra de Filadèlfia l’any 1934. És una obra de gran lluïment del pianista. Salvador Brotons ja la va dirigir a Múrcia, amb la mateixa pianista que l’interpretarà, la nord-americana Vivianne Cheng.
Per completar aquest gran concert simfònic, l’Orquestra interpretarà “Tres moments a Antioquia”, del compositor català Moisès Bertran, que ve de Colòmbia expressament per aquesta interpretació. “Aquesta peça la vaig compondre el 2001, durant els meus primers temps a Colòmbia. És, de fet, la meva primera obra escrita a Sud-Amèrica. El títol fa referència a la regió colombiana en la qual residia en aquell temps, Antioquia», explica Bertran.

Salvador Brotons, director

Va estudiar flauta amb el seu pare i va fer els estudis musicals al Conservatori Superior de Música de Barcelona, aconseguint els títols de flauta, composició i direcció d’orquestra. Va ser flauta solista de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu i membre de l’Orquestra Ciutat de Barcelona. Ha escrit més de 160 obres. Ha estat director titular de l’Orquestra Simfònica de Balears “Ciutat de Palma”, de l’Orquestra Simfònica del Vallès i de la Banda Municipal de Barcelona. Des del 1991 és el director titular de la Vancouver Symphony (Estat de Washington). Des de la temporada 2022-23 és director titular de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat.

Vivianne Cheng, pianista

Vivianne Cheng piano oct23

Pianista nord-americana, ha actuat arreu d’Europa i dels Estats Units. Va néixer a Carolina del Nord, on va fer el seu primer concert als sis anys. Des de llavors ha fet concerts als auditoris més prestigiosos del món: el Carnegie Hall (Nova York), The Royal Concertgebouw (Amsterdam), Musikverein (Viena), Salle Cortot (París), Lincoln Center (EUA), i també al Wonderfeel Festival (Holanda), al Festival Ljubljana (Eslovènia) i al Verbier Festival (Suïssa). El 2020 va rebre la «Medalla heroica» de l’Ajuntament d’Amsterdam per haver creat una sèrie de concerts en vaixells dels canals d’Amsterdam durant la pandèmia.

Moisès Bertran, compositor

Nascut a Mataró, Moisès Bertran és professor del Conservatorio de Música de la Universidad Nacional de Colombia, especialitzat en l’ensenyament de la composició i l’orquestració. Combina aquesta activitat amb la de compositor i, de tant en tant, amb la de pianista. «La composició l’he viscuda des dels meus inicis musicals com una necessitat vital, una columna vertebral que suporta el meu camí per la vida», comenta. Ha compost peces de gairebé tots els gèneres: música per a instrument sol, lied, música de cambra, música per a banda, música coral, simfònica i òpera.


Segueix-nos