La música catalana, protagonista del concert de Sant Jordi

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts

Un dels objectius de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat des dels seus inicis ha estat fer arribar al gran públic la música de compositors catalans.


Dels concerts que realitza al llarg de l’any, el de Sant Jordi és on habitualment hi ha més presència d’autors catalans. Al d’enguany, que va tenir lloc el 23 d’abril al Teatre-Auditori Sant Cugat, el repertori va ser íntegrament d’autors catalans.

La formació simfònica santcugatenca, dirigida per Xavier Pagès, va interpretar “Empúries”, d’Eduard Toldrà (1895-1962) i “Impressions camperoles”, de Joaquim Serra (1907-1957). A més, amb motiu del cinquantenari de la mort de Joan Manén (1883-1971), d’aquest compositor -i virtuós del violí- va interpretar “El cavaller enamorat” i “Caprici número 3 per a violí i orquestra”, amb la participació de la violinista Kalina Macuta, que també va oferir, fora de programa, com a bis, “Caprici polonès”, de Grażyna Bacewicz.

A més de dirigir el concert, Xavier Pagès va participar-hi en altres aspectes. És l’autor de l’orquestració de “Paga-li, Joan”, la dansa tradicional que es balla cada any per la Festa Major de Sant Cugat, que també es va interpretar, i el compositor de “Briònia”, una sardana per a orquestra que Pagès va compondre en la seva etapa de joventut. “De jove m’apassionava el jazz; ara m’apassionen molts estils, també el jazz”, va comentar, ja que aquesta peça, que va ser molt ben rebuda pel públic, té uns evidents tocs jazzístics.

El concert va ser presentat per Flora Puntós, presidenta de la Fundació Música Privada i de Cambra. Puntós va agrair la presència de la consellera de cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa, i de l’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, i va donar a conèixer el llibre “La Jana, viola de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat”, que acaba de publicar-se amb motiu del 30 aniversari de l’Orquestra. Editat per Harmony-Games, ha estat il·lustrat per Laura Soler i escrit per Daniel Romaní. Un dels atractius del llibre és que incorpora diversos codis QR dels concerts que s’esmenten al text, interpretats per l’Orquestra Simfònica Sant Cugat. Aquest llibre es podrà adquirir a partir del mes de maig a la web d’Harmony Games (harmony-games.com) i a les principals llibreries del país.


Segueix-nos