Juny 2020 Segur que no sabíeu que per fer el primer assaig de l’orquestra es varen haver de treure al jardí els sofàs i alguns mobles d’una casa anomenada Els Astres, el 4 d’abril de 1990 !
Aquell mateix any es va celebrar el primer concert el 30 de juny al Reial Monestir de Sant Cugat. Era en un concert de la Coral Sant Cugat del Club Muntanyenc Sant Cugat, dins el marc de la Festa Major d’aquell any.
Uns mesos abans, els dies 29 de novembre i 1 de desembre de l’any 1989 en Josep Ferré va dirigir per primera vegada una orquestra simfònica, l’Orquestra Simfònica del Vallès. Va ser en les dues representacions, organitzades pel Cor dels Amics de l’Òpera de Sabadell amb l’òpera Orfeo ed Euridiche de Christoph Willibald Gluck (1714-1787). És per això, que en el concert del 30 de juny a Sant Cugat, a més de la Coral Sant Cugat del C.M.C.S, també hi va col·laborar el Cor dels Amics de l’Òpera de Sabadell. Com a curiositat, en aquelles representacions d’òpera a la Faràndula els solistes varen ser en Jean Nirouët, la Mariona Benet i la Begoña Alberdi que també debutava en l’òpera.
Però si retrocedim tres anys abans, i ens situem al Concert de Festa Major de la Coral Sant Cugat del C.M.S.C., el 27 de juny de 1987, al Reial Monestir de Sant Cugat es va representar l’òpera Norma de Vincenzo Bellini (1801-1835) en versió concert. En aquell concert hi havia cor, hi havia un solista, la Maria Àngels Sarroca, hi havia un narrador però no teníem encara orquestra i ens vàrem atrevir a fer-ho amb un ordinador, cinc sintetitzadors, un piano, i unes timbales. Si voleu ampliar aquest concert, cliqueu aquí i accedireu a l’escrit que va sortir al Sant Cugat Magazine de la TV Sant Cugat del mes de setembre passat. I si cliqueu també aquí, podreu llegir el Diari del Concert núm. 22 i aprofundir encara més.
Tornant als anys noranta i concretament l’any 1991, va néixer també la formació Jove Orquestra Sant Cugat i l’any 1995, en un concert al Palau de la Música Catalana, es varen fusionar les dues naixen l’Orquestra Simfònica Sant Cugat. Durant aquests anys no hem deixat de realitzar concerts. Hem celebrat 681 concerts dels quals 190 els hem interpretat al Teatre-Auditori Sant Cugat. Cal fer esment, que gràcies al Teatre-Auditori Sant Cugat, l’orquestra es va convertir en simfònica, ja que l’escenari, l’aforament i bona acústica ho ha propiciat.
Durant aquest temps l’Orquestra Simfònica Sant Cugat ha interpretat immesurables obres musicals. A la seu de l’orquestra hi ha l’arxiu de partitures que s’han anat interpretant concert darrer concert. Actualment hi ha 1780 partitures i ens fa il·lusió dir-vos que la número u és el Paga-li Joan.
Després d’haver fet tants concerts i d’haver interpretat tantes peces és molt fàcil fer un currículum. Dic això perquè quan vàrem començar, per fer els primers dossiers, (per cert a màquina d’escriure) fèiem servir els currículums individuals de cadascun dels músics que participaven en els concerts i escrivíem un petit comentari que deia que “no tenim història, però tenim un futur prometedor”. De mica en mica, vàrem poder anar dibuixant la nostra pròpia història. I, és que, el ritme de la música és com el ritme de la vida, i una cosa porta a l’altra i el que es tracta és de no aturar-se i sempre anar fent i endavant.
Si teniu una mica de curiositat cliqueu al multimèdia, i podreu veure 30 anys en imatges.
Flora Puntós i Cabero
Presidenta
Juny 2020
Imatge: Arxiu Simfònica Sant Cugat