Mil·lenarium 2003

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts
Joan Albert Amargós ha fet, al llarg de la seva carrera, de clarinetista, arranjador, compositor, adaptador, pianista i director, però la seva versatilitat i el domini que ha demostrat en tots els estils que ha treballat només es pot resumir en la paraula “músic”. Va fer els seus estudis musicals a Barcelona, on va néixer fa 73 anys, i la seva polivalència estètica l’ha dut a formar part de conjunts instrumentals com l’Orquestra del Teatre Lliure o el grup Música Urbana i a col·laborar amb grans artistes espanyols, des d’Alfredo Kraus a Paco de Lucía, passant per Montserrat Caballé, Plácido Domingo, Joan Manuel Serrat, Camarón de la Isla, Miguel Poveda, les orquestres simfòniques de Barcelona, Granada, Astúries, la Metropole Orkesta d’Amsterdam i un llarguíssim etcètera.

Amargós ha rebut diversos premis entre els quals destaquen el Premi de Composició per a Big Band de Jazz Contemporani (1988), el Premi al Millor Disc de l’Any (amb Carles Benavent), el Premi Altaveu (per la seva trajectòria musical amb projecció internacional), el Premi al Millor Arranjador (atorgat per la SGAE i l’AIE l’any 2000), el Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya l’any 2002 i fins i tot una nominació als Premis Grammy 2008 com a millor compositor de l’any de Música Clàssica.

En el seu catàleg de composicions hi ha obres de diferents gèneres i estils: música de cambra (destaquem la Sonata per a dues guitarres i la Sonata per a flauta i piano), música simfònica (Variacions per a orquestra, Concert per a clarinet), Música simfònico-coral (Cantata de la Terra, Requiem flamenco), música de ballet (Los Tarantos), música per a teatre (Pigmalion, Tierra de nadie), música de cinema (ha treballat amb Bigas Luna, Jaime Camino, etc.), arranjaments orquestrals (obres de Kurt Weill, George Gershwin, etc.), música de jazz, de flamenc... i fins i tot algunes sardanes (entre les que destaca A Paul Whiteman).
Mil·lenarium va ser la cantata que li va encarregar la comissió per la celebració del mil·lenari del Monestir de Sant Cugat (1002-2002). Va ser estrenada per la nostra orquestra l’any 2003.

Text: David Puertas
Edició: Cristina Aymerich
Fotografies: Rosassa monestir from wikimedia commons CC BY-SA 3.0 DEED

Segueix-nos