Josep-Ramon Olivé

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts


Josep-Ramon Olivé         Baríton

Josep-Ramon Olivé és en l'actualitat un dels joves barítons espanyols amb més projecció internacional, afermada per les seves col·laboracions amb orquestrse com Les Arts Florissants i Hespérion XXI i els propers debuts a teatres operístics com el Teatro Real de Madrid i el Liceu de Barcelona.

Nascut a Barcelona, comença els estudis de violoncel, piano i cant a l’Escolania de Montserrat i l’Escola de Música de Barcelona. Graduat en l'especialitat de direcció de cor i de cant clàssic a l’ESMUC, continua la seva formació a la Guildhall School of Music & Drama on forma part del prestigiós 'opera course' amb Rudolf Piernay. Ha participat en classes magistrals de Graham Johnson, Eric Halfvarson, Carlos Mena, Edith Wiens, Gerald Finley, Malcolm Martineau, Kurt Widmer, Josep Bros i Teresa Berganza.

Guanyador de la prestigiosa Gold Medal de la Guildhall School, entre diversos premis en destaquen els del  Handel Singing Competition de Londres, el Concours International de Chant ‘Symphonies d’Autômne’ de Mâcon, el de Juventudes Musicales de España, i el Young Artist per Oxford Lieder.

A més de les ja esmentades, col·labora regularment amb orquestres com Le Concert des Nations, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la London Handel Orchestra i L'Orchestra of the Age of Enlightenment, a sales de concert i teatres com el Palau de la Música Catalana, el Auditorio Nacional de Madrid, L'Auditori de Barcelona, el Shanghai Gran Theatre, el Konzerthaus de Viena, el Wigmore Hall i el Barbican Hall de Londres, i el Tchaikovsky Concert Hall de Moscou, i sota la batuta de grans directors com Jordi Savall, William Christie, Kazushi Ono, Johan Duijck, Sigiswald Kujken, Laurence Cummings, John Axelrod i Victor Pablo Pérez.

Ha representat els rols d'Il Conte (Le nozze di Figaro), Mercutio (Roméo et Juliette), Tarquinius (The Rape of Lucretia) Orfeo (L'Orfeo), Aeneas (Dido & Aeneas), Pantalone (Le donne curiose), Thésée (Martinů, Ariane) i Alexandre (Martinů, Alexandre Bis), entre d'altres.

També ha interpretat dins el camp de l'oratori Ein Deutches Requiem de Brahms, els Requiem de Fauré y Duruflé, Carmina Burana d’Orff, Requiem i Vesperae Solenne de Confessore de Mozart, Messies, Esther i Alexander Balus de Haendel i Magnificat, Missa en Si menor i  Weinachts Oratorium de Bach. Finalment, en la vessant del lied, ha cantat els cicles Die schöne Magelone de Brahms, Lieder eines fahrenden Gesellen de Mahler, Die schöne Müllerin de Schubert, Dichterliebe de Schumann, Histoires Naturelles de Ravel, La bonne chanson de Fauré i An die ferne Geliebte de Beethoven, entre d’altres.

Els últims anys ha enregistrat pels segells Alia-Vox, Columna Música, Phaedra, Discmedi, Solfa i Musièpoca. Durant l'any 2016 va ser artista resident de la Fundació Catalunya-La Pedrera així com també de l’Ateneu-CMEM de Banyoles i el 2017/18 va ser seleccionat pel programa Le Jardin des Voix de William Christie i Les Arts Florissants.

De l’activitat dels últims anys destaquen l’estrena d’obres dels compositors Salvador Brotons (Cantata de Randa), Josep Vila i Casañas (Veni Creator Spiritus), Albert Guinovart (Rèquiem), Johan Duijck (Dixit Dominus), Raquel García-Tomás (Chansons Trouvées), Joan Magrané (Diàlegs de Tirant e Carmesina), Laurence Osborn (Narkissuss) i Alberto García-Demestres (L’Eclipsi). També el seu debut operístic al Festival de Peralada amb dues òperes de Haendel (Rinaldo i Acis & Galatea) i al Gran Teatre del Liceu (Katia Kabanová, Candide i Tosca), així com al Festival LIFE Victoria de Barcelona

Segueix-nos