Entrevista a Vivianne Cheng

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts
La pianista nord-americana Vivianne Cheng és una artista Steinway. 

Per la seva innegable qualitat ha estat convidada a actuar a les sales més prestigioses, com ara el Carnegie Hall de Nova York, el Royal Concertgebouw d’Amsterdam, la Musikverein a Viena o el Lincoln Center als EUA i les seves actuacions s'han emès a programes de televisió i ràdio, com per ex. a PBS, The Classical Network (WWFM), Good Morning Television New Zealand i als aclamats documentals "On a Personal Note" (2010) i "Die Martins Passion" (2004).

Actualment, Vivianne viu a Amsterdam, on se li va concedir un piano de cua Steinway de la Dutch National Instruments Foundation. El 2020, va rebre la medalla al mèrit (Heldenspeld) de la ciutat d'Amsterdam per haver creat concerts de piano en directe en un vaixell que navegava pels canals d'Amsterdam durant la pandèmia.

    Foto de Vivianne Cheng by Foppe Shut

Hem pogut fer-li un parell de preguntes per saber una mica més d’ella.

Vivianne, ens pots explicar alguna cosa que t’inspiri?

"De vegades imagino que si no m'hagués convertit en pianista, m'hauria encantat ser biòloga marina o astrònoma. Des de petita, m'ha fascinat la meravella i la qualitat infinita de l'oceà i l'espai exterior. També sóc amant de l'art visual i de fet vaig més sovint a museus d'art que no a concerts. Hi ha tanta bellesa en la profunditat dels colors i la intenció darrera les pinzellades... El pintor Cézanne va ser citat dient: "Avec une pomme, je veux étonner Paris" (Amb una poma, meravellaré París) així que va estudiar i pintar pomes una i una altra vegada fins que va transcendir a alguna cosa més enllà d'una poma. En un sentit més ampli, vull fer alguna cosa tant bé que puguis canviar el món. Sempre he estat inspirada per aquesta idea i he trobat un so significatiu en cada nota de música."

Ens pots explicar què t’ha portat de Carolina del Nord fins a Amsterdam?

"Vaig començar el piano quan tenia 5 anys i poc després es va convertir en una part força seriosa de la meva vida. Als 10 anys, em van acceptar a l’escola Juilliard a la ciutat de Nova York. A partir d'aquell moment, em van treure de l'escola normal perquè cada dissabte tenia tot el dia sencer de música, assajos i classes a Nova York. Implicava viatjar amb tren tot el dia cada divendres des de Carolina del Nord fins a Nova York (aproximadament la distància entre Barcelona i París), i de tornada tot el diumenge de Nova York fins a Carolina del Nord. Vaig fer aquests desplaçaments cada setmana fins als 15 anys.

Amb 15 anys, essent una de les persones més joves acceptades al grau universitari de la Juilliard, em vaig traslladar a viure sola a Nova York. Més tard, vaig estudiar al conservatori Curtis Institute of Music i em vaig traslladar a viure a Filadèlfia."
 
A partir d'aquí i amb la idea d'estar més a prop de les arrels de la música clàssica la Vivianne va decidir allunyar-se dels EUA i anar cap a Europa, on va completar els seus estudis, primer a Àustria i després als Països Baixos. 

"Ara considero Amsterdam la meva llar, i ho combino amb actuacions a l’estranger, dono classes a la Universitat Mozarteum Salzburg, i recentment vaig aconseguir la plaça de professora de piano al Conservatori d'Utrecht."

    Vivianne Cheng al piano per CalypsoThebaud   Vivianne Cheng al Wonderfeel Festival Netherlands

Breu Curriculum

Vivianne Cheng s'ha format al Conservatorium van Amsterdam amb Naum Grubert, al Mozarteum Salzburg amb Andreas Groethuysen i Pavel Gililov, al Curtis Institute of Music amb Gary Graffman i Leon Fleisher i a The Juilliard School on va ser acceptada als deu anys.

Ha tocat per a Alicia de Larrocha, György Sándor, Claude Frank, Earl Wild, Dmitri Bashkirov, Boris Berman, Richard Goode, Menahem Pressler i Ferenc Rados.  

Premis
Com a guardonada de nombrosos concursos internacionals de piano, Vivianne és guanyadora del premi Tureck International Bach Competition, del New York International Piano Competition, del Concurso Internacional de Piano CLaMo, del Bartók-Kabalevsky-Prokofiev International Piano Competition, del Wideman International Piano Competition, del Concours International de Piano de Lagny, i del Concurs de Concerts de l'Orquestra de Filadèlfia.

De les seves actuacions més recents, destaquem la gira de recitals en solitari per Europa i els Estats Units, una emissió a la ràdio nacional holandesa NPO Klassiek i una actuació en directe a la televisió nacional 'Podium Klassiek' del Concert per a piano núm. 4 de Beethoven amb membres de l'Orquestra Concertgebouw.

Vivianne Cheng ha estat aclamada i reconeguda per grans personalitats dins el mon de la música:

"Una jove artista excepcionalment dotata i realitzada. Vivianne, que ja és una intèrpret veterana en recitals en solitari, música de cambra i amb orquestra, és reflexiva, imaginativa i aborda tota la seva obra amb una gran serietat de propòsits."
Gary Graffman (reconegut pianista Novayorkès)

"Un dels talents més creatius amb qui he tingut el plaer de treballar. Sempre contemplativa com a músic i també com a intèrpret excepcional, Vivianne demostra que la integritat pot acompanyar el talent."
Ida Kavafian, reconeguda violinista d'origen Armeni, profesora del Curtis Institut des del 1998.


"... un treball amb els dits increïblement ràpid, un to brillant encantador, amb un ombrejat subtil de la dinàmica... Cheng no semblava incòmode pels desafiaments desconcertants d'aquesta obra bastant extensa, tocant-la amb una concentració i un propòsit infal·libles.."
News & Observer


Per saber-ne més: www.vivi-anne.com
Text i Edició: Cristina Aymerich
Crèdits de les imatges:
Miniatura i Capçalera: Rita Mendes
Foto 1: Foppe Schut
Foto 2: CalypsoThebaud
Foto 3: Foppe Schut al Wonderfeel Festival, Netherlands

Darreres notícies

Segueix-nos