Concurs Maria Canals

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts
Del 19 al 30 de març se celebra a Barcelona la 68a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals. Aquí trobareu el calendari del concurs i les sessions divulgatives amb pianos en espais públics.  El guanyador o guanyadora rebrà un important premi monetari i la possibilitat de fer cinc concerts remunerats a Espanya un dels quals amb l’Orquestra Simfònica Sant Cugat *. La venda d'entrades per les diferents sessions a mariacanals.org

Maria Canals i Cendrós (Barcelona 1914-2010) va ser una destacada pianista que amb 15 anys començà una carrera internacional de concertista col·laborant amb les orquestres i els directors més importants de la seva època, amb un ampli repertori, encara que tenia predilecció per la música francesa.

Fundadora, juntament amb el seu marit, de la prestigiosa Acadèmia de Música Ars Nova l'any 1950, el 1954 va crear el Concurs Internacional d’Execució Musical Maria Canals de Barcelona que ara arriba a la 68a edició.

EL CONCURS (del 19 al 29 de març)
A cada edició, Barcelona es converteix en la capital mundial del piano durant quinze dies.

EL Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona està impulsat actualment per l' associació sense ànim de lucre  amb el mateix nom, que té com a finalitat principal ajudar els joves intèrprets de tot el món que es volen dedicar professionalment a la pràctica musical, a través de l’organització anual des de l’any 1954 d'aquest concurs. Accedeix al calendari del concurs de piano Maria Canals de Barcelona i també a totes les activitats Off Concurs del programa social aquí. (Troba el teu piano! Plaça Reial, Passeig de Gràcia, EL Born, entre d'altres)

JURAT DEL CONCURS 2023

Carlos Cebro (Uruguai) És el director artístic i el president del jurat del Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona.
Yukiko Akaji (Japó) Recentment va participar en el concert Quadres d'una Exposició amb la Simfònica Sant Cugat al Teatre-Auditori Sant Cugat d' aquesta ciutat del Vallès.
Vincenzo Balzani (Itàlia)
Hung-Kuan Chen (La Xina)
Nina Kereselidze (Geòrgia)
Pavel Nersessian (EUA i Rússia)
Ewa Osinska (Polònia)
Vestards Šimkus (Letònia)
Alba Ventura (Espanya) Nascuda a Barcelona, recentment va participar en la celebració de l' Any Alícia de Larrocha en un concert ofert a l'Aula Magna de l' EMMVA de Sant Cugat, co-organitzat per la Simfònica Sant Cugat i l' Associació Joan Manén.


LLIURAMENT DE PREMIS

L'endemà de la Gran Final, el 30 de març, es farà l'acte de lliurament de premis al Saló de Cent de l’Ajutament de Barcelona. Serà el reconeixement de la ciutat a l’esforç dels i les músics guardonats, el jurat i també a tots els donants de premis, essencials per fer possible aquesta festa mundial del pianisme.


OFF CONCURS
L’OFF és el programa divulgatiu, educatiu i social de l’Associació Maria Canals Barcelona que inclou totes les iniciatives que van més enllà del prestigiat concurs i que promouen l’accés a la música i la pràctica amateur per part de grans i petits, en l’educació reglada i no reglada, per transmetre que l’exercici i el gaudi de la música són essencials per al desenvolupament personal de totes les persones. 

63è Concurs Internacional de Música Maria Canals. Barcelona 2017.CC3.0Ramirez


* els altres concerts previstos dins del premi són:
amb l’Orquestra Simfònica de Bilbao al Palacio Euskalduna,
amb l’Orquestra Simfònica de Madrid a l’Auditorio Nacional,
amb la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla al Teatro de la Maestranza de Sevilla o l’Orquestra Sinfónica de Granada a l’Auditorio Manuel de Falla (segons l'edició),
amb l’Orquesta Sinfónica de Tenerife a l’Auditorio de Tenerife o amb l’Orquesta Sinfónica de Valencia al Palau de la Música de València (segons l'edició). 


PREMIS a Maria Canals Cendrós
1965 Stella della Solidarità Italiana (President de la República Italiana)
1981 Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres (Ministeri de la Cultura de la República Francesa)
1990 Creu de Sant Jordi (Generalitat de Catalunya); Medalla al Mérito en Bellas Artes categoria de plata (Ministerio de Cultura de España)
1994 Medalla al Mèrit Artístic en la categoria d’or (Ajuntament de Barcelona)
LLIBRES de Maria Canals Cendrós
"Una vida dins la música" (Editorial Selecta),
"Quaranta anys de vida del Concurs d’Execució Musical, alguns records" (Publicacions de l’Abadia de Montserrat)
"Beethoven, la vida i l’obra (Biblioteca Selecta)"


Bibliografia
https://www.mariacanals.org/difusio/ 


Fotografies
Miniatura: programa 68è concurs maria canals de la seva WEB
Capçalera: 2015_-_Avinguda_Diagonal_-_Pianista_al_carrer-2015(CC BY-SA 4.0)@JordiFerrer
Insertada: 63è_Concurs_Internacional_de_Música_Maria_Canals._Barcelona_2017.(CC3.0) Ramirez

Segueix-nos