El llibre de la Jana

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts
Oct.2021 El llibre "La Jana, viola de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat" és un magnífic record dels primers 30 anys de la Simfònica Sant Cugat. Un petit tresor recopilatori de mil històries i anècdotes en el que us podreu sentir protagonistes. 
De la mà dels creadors del llibre us expliquem com es va gestar la idea i el procés creatiu enmig d'una pandèmia. Us deixem amb les paraules de l' Oriol Ferré, de l'editorial Harmony Games, el Daniel Romaní, escriptor i periodista, i la Laura Soler, il·lustradora.

foto oriol ferre








Oriol Ferré, Editorial Harmony Games

Ara farà dos anys des del Patronat de la Fundació plantejàvem la proposta de publicació d'un llibre commemoratiu dels 30 anys d'història de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat.

Una idea que va agafar força va ser la de narrar de forma amena la història de l'Orquestra. Aquesta havia de captar l'interès de persones vinculades amb el projecte, tant si hi estaven vinculades actualment com si ho van estar en el passat. Alhora, el llibre havia d'actuar com a element transmissor entre pares i fills, un connector entre generacions que de Sant Cugat o no han participat com a públic o com a membres de l'Orquestra en algun dels seus concerts.

Pel que fa a les persones sense cap vinculació amb la Simfònica, el llibre tenia el repte de despertar-los l'interès per la història de l'Orquestra i la música en general. Pensant en Sant Cugat, era imprescindible captar també l'atenció dels veïns i veïnes de la vila, sobretot d'aquelles que tot i compartir municipi, no coneixien l'Orquestra. Per això, era important que el llibre estigues ambientat explícitament a la ciutat i que els santcugatencs i les santcugatenques reconeguessin les diferents localitzacions on es desenvolupa la història.

Així és com el llibre de la Jana i l'Orquestra, ara ja una realitat, se centra en dos elements bàsics: La història de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat, i el municipi de Sant Cugat del Vallès. Les il·lustracions d'estil infantil capten l'atenció de petits i grans alhora que sintetitzen una realitat històrica documentada. Conduïda per un narrador, la història de l'Orquestra i la de la Jana es van teixint, començant pel primer concert i convertint-se tots en músics professionals d'una gran orquestra simfònica.
Un dels trets diferencials del llibre són els continguts audiovisuals associats en forma de codis QR.

Algunes pàgines del llibre tenen impresos uns codis QR que, mitjançant el telèfon mòbil o tauleta, donen accés a diversos continguts: vídeos, imatges, àudios, entrevistes, etc.

Així doncs, el llibre "La Jana, viola de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat" és molt més que un llibre; vídeos i fotografies inèdites d'algunes de les obres interpretades per l'Orquestra, informació històrica complementaria, programes de mà, enllaços relacionats, així com accés als “Diaris del concert” realitzats en format PDF.

Aquests enllaços QR faciliten l'actualització de continguts alhora que fan del llibre un material de recerca històrica i didàctic. A tall d'exemple, en una pàgina hi podreu trobar la il·lustració del primer concert que es va dur a terme al monestir de Sant Cugat i el codi QR ens dirigeix a les imatges i continguts reals d'aquest concert.

Esperem que us agradi ! 


foto daniel romani    








Daniel Romaní, escriptor i periodista

“En comptes de fer un llibre gruixut amb la relació de tots els concerts dels primers 30 anys de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat, en farem un adreçat als infants -que són els músics de demà-, que explicarà alguns dels principals episodis de l’Orquestra d’aquestes tres dècades”.
L’equip directiu de l’Orquestra, l’editor i formador en educació musical Oriol Ferré, i jo mateix vam estar d’acord amb aquesta idea. I tots plegats ens vam posar a treballar.

Per començar, vaig repassar els “Diaris del concert”, que durant una quinzena d’anys vam fer per a cada concert del Teatre-Auditori, i vaig apuntar-me els “grans moments” i les anècdotes més divertides. Un cop pactat el guió, amb l’Oriol Ferré, l’editor, i la Laura Soler, la il·lustradora, vam fer unes quantes trobades virtuals -érem en temps de confinament- sobretot per mirar que dibuixos i textos fessin bona parella en cada pàgina.
Sempre m’ha agradat donar veu a les minories. En realitat el conjunt de minories fan la majoria. Per això vaig pensar donar protagonisme a la viola, que els qui no són del món de la música poden pensar que té un paper secundari a l’orquestra, cosa que evidentment no és gens certa.

El llibre “La Jana, viola de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat” no és el primer que escric sobre música. Fa uns anys vaig escriure, conjuntament amb el meu germà, “Desconcert”, una novel·la d’acció sobre cerca d’una melodia.

Participar en el llibre infantil del 30 aniversari de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat m’ha plagut especialment perquè és la formació simfònica de la meva ciutat i a més hi col·laboro professionalment des de fa més de quinze anys (més de la meitat de la seva història, doncs).

Dic llibre infantil, però de fet tothom en pot gaudir. Tot llegint-lo, els qui han seguit de prop l’Orquestra al llarg d’aquests intensos 30 anys reviuran l’experiència -sempre efímera- de molts dels concerts.

Espero que aquest llibre sigui útil i que contribueixi a difondre l’Orquestra Simfònica Sant Cugat arreu del país. 




foto LAURA SOLER








Laura Soler Prats. Il·lustradora.

Dibuixo des que tinc memòria. És el llenguatge amb què m'expresso millor.

Quan em van escollir com a il·lustradora a través d'una entrevista amb zoom amb el Daniel Roamní i l'Oriol Ferré, recordo que anava amb pijama i em van alegrar completament el dia. Anteriorment havia col·laborat amb l'Oriol, amb l'editorial Harmony Games amb el conte infantil "Amb el cor content".

Ara se'm presentava un gran repte. Havia de fer unes 26 il·lustracions en un mes aproximadament. Per tant, tot el procés de creació va ser força accelerat. No obstant, vaig procurar fer-ho tan bé com vaig poder respectant tots els processos.

En un parell de dies vaig dedicar-me a la documentació, buscant imatges de l'Orquestra Sant Cugat i dels espais que hi apareixerien, com el teatre la Massa de Vilassar de Dalt, entre d'altres.

També vaig insistir en la visualització d'instruments, sobretot la viola i la seva col·locació a l'orquestra.

Degut a les restriccions per la pandèmia no vaig poder desplaçar-me als llocs i tot ho vaig imaginar amb les imatges que vaig anar cercant per internet. Un cop vaig tenir la documentació, ja podia imaginar una mica millor les il·lustracions que el text descrivia i vaig fer un croquis dibuixat.

La Jana vaig imaginar-la com una jove, d'uns trenta anys, tímida i blanca de pell. Vaig voler utilitzar una gamma de colors càlida per aquest personatge que anés a joc amb la gama cromàtica general on he utilitzat colors de tardor: Vermells, liles, verds foscos, grocs i marrons. La Jana vesteix sempre de la mateixa manera, variant petites subtileses per tal que el lector la pugui identificar ràpidament.

Algunes il·lustracions em van costar més que d'altres, algunes les vaig haver de repetir o canviar i quan em pensava que no arribaria a temps, encara vaig treure una estona per a fer una il·lustració extra a petició de l'Orquestra. Es tracta de la penúltima, l'orquestra tocant Peter Pan.

El projecte em va dur dies intensos de feina en els quals passava dia i nit dibuixant. Vaig gaudir molt perquè m'ho passo molt bé dibuixant i estic molt orgullosa de poder veure finalment el resultat reflectit en aquest meravellós conte.
Em podeu trobar a xarxes i seguir la meva feina a través de @pratsolejat 


No us quedeu sense el llibre de la Jana, és un regal perfecte. El podeu trobar a les llibreries de Sant Cugat o directament al local de l'Orquestra.

llibre la jana camerino
llibre la jana qrconcertmagic
llibre la jana trio
llibre la jana llufa


Darreres notícies

Segueix-nos