Un nen prodigi

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts
Maig 2021 Al segle XVIII els millors músics treballaven per a la cort o per a l'alta jerarquia eclesiàstica. Aquests eren els únics estaments que es podien permetre el luxe de disposar d'un compositor i una petita orquestra al seu servei.
Leopold Mozart era mestre de música i un gran pedagog. Molt aviat va descobrir el talent musical del seu fill Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) fins al punt de dedicar-se exclusivament a la seva formació.

Primer li va ensenyar tot el que sabia i després el va portar de viatge per les diferents corts europees per tal de mostrar les habilitats musicals del seu fill i també perquè Mozart tingués l'oportunitat d'estar en contacte directe amb els millors músics del moment.

Mozart va aprendre primer a llegir una partitura que un text. Encara no sabia llegir i ja tocava el piano. Quan pensava una melodia li veien al cap les notes. Tenia l'oïda absoluta. Sentia o imaginava un so i automàticament reconeixia la nota exacta del piano. Quan pensava una música li venien al cap les notes escrites, però no només això sinó que també sentia com funcionava l'harmonia: acords, modulacions i cadències. La forma de compondre de Mozart era pensar i construir la música en el seu cap i quan ho tenia clar en el seu cervell es posava a escriure com un boig.

El més sorprenent és que quan escrivia ho feia directament a tinta i sense cap correcció. Mozart va escriure 621 obres, entre les quals hi ha simfonies, concerts, divertiments i serenates, sonates i música de cambra, música per a quartet i orquestra de corda, obres per a piano, música religiosa, àries i 19 òperes entre les quals destaquem: "Les noces de Fígaro", "Don Giovanni" i "La Flauta Màgica". Mozart només va viure 35 anys i malgrat això la seva obra és immensa i d'una qualitat inqüestionable.

La integral de la música de Mozart, editada el 2006 amb motiu del
250 aniversari del seu naixement, consta de 170 CD's.

La música de Mozart és delicada i s'ha de tocar amb molta precisió, articulació, afinació, ritme i equilibri. Després de tocar Mozart les orquestres són millors. En els concerts es produeix una estranya connexió entre la música i el públic perquè Mozart connecta, commou, emociona; la música de Mozart agrada a tothom.

Dissabte 22 maig, a les 12 h, el pianista Ot Ortega Travé i l'orquestra de cambra formada per músics de la Simfònica Sant Cugat ofereix la "Concert per a piano i orquestra en La M Kv 414 de W. A. Mozart" al Conservatori Victòria dels Àngels de Sant Cugat. El concert també s'ofereix a Berga, diumenge 23 i a la Seu d'Urgell, dissabte 29.

Per primera vegada dirigirà l'orquestra la directora israeliana Roit Feldenkreis. Un excel·lent solista, una magnífica orquestra, una directora de prestigi i una obra extraordinària. Vet aquí tots els ingredients per gaudir d'un concert inoblidable.


Josep Ferré i Rovira
Director de l' Orquestra Simfònica Sant Cugat

Foto: Arxiu OSSC
Miniatura: Adolf

Darreres notícies

Segueix-nos