Roit Feldenkreis

Creada l’any 1990, l’OSSC ha realitzat més de 500 concerts
Maig 2021 Per a Roit Feldenkreis ser directora té a veure amb traslladar el seu amor per una peça de música als músics, encantant-los perquè toquin amb gran joia.
Roit Feldenkreis va néixer a Israel el 12 de gener de 1980. Als 8 anys d'edat es va iniciar en el món de la música a la manera "clàssica". De jove es va formar a Israel i als Estats Units per convertir-se en cantant soprano amb tot el que això comporta de pràctica, disciplina i treball dur.

Guanyadora a la London Classical Soloists Conductioning Competition (2014), Roit Feldenkreis ha estat fundadora i directora musical durant 8 anys a la Israeli Moshavot Chamber Orchestra (2011-2019), ubicada al prestigiós Elma Arts Hall, al nord d’Israel.

El 2019 Roit es va traslladar a viure Barcelona amb la seva família, on ara és directora associada de l’Orquestra de Cambra Catalana de Barcelona i directora convidada de nombroses orquestres d’Espanya i Europa.

Emprenedora i innovadora, Roit ha creat a Barcelona la sèrie d’enregistraments Musicians Talk Music, que acull músics internacionals de primer nivell en converses integrals sobre la música, amb espectadors de tot el món. És una sol·licitada conferenciant en els camps de la música i el lideratge. Creativa i innovadora, Roit promou col·laboracions artístiques interdisciplinàries per desafiar les normes habituals de la música clàssica i crear una profunda connexió i reconeixement per part del públic.


Roit, fa un any que vius a Catalunya i ha estat un any difícil degut a la pandèmia. Ens pots explicar com ha estat aquest any a nivell professional? Has pogut treballar i com?

Aquest any ha estat força difícil per a tothom i sobretot per a les arts escèniques. El meu darrer concert abans de la pandèmia va ser a Nàpols el gener del 2020 i després se’m van cancel·lar tota la resta de concerts. Vaig decidir utilitzar aquest temps lliure forçat per centrar-me en altres àrees de la meva música. Vaig crear tallers en línia, conferències i classes de música privades i vaig utilitzar les xarxes socials per connectar amb el meu públic de tot el món. També vaig decidir que era el moment d'un nou lloc web, que em va costar diversos mesos de treball i estic orgullosa de compartir-ho amb vosaltres:  www.roitfeldenkreis.comTambé vaig aprofitar aquest temps per connectar amb nous col·legues i per pensar junts sobre noves maneres d’acostar la música clàssica a persones de tot el món, així com per aprendre noves peces, mirar materials compostos recentment i crear programes futurs.

Ens pots explicar quines diferències has trobat entre la manera de treballar aquí i la de Israel? per exemple, amb la Israeli Moshavot Chamber Orchestra que vas fundar?

Aquesta és una pregunta que em fan sovint i la meva resposta és sempre la mateixa: al començament de l’assaig és possible que tinguem algunes barreres lingüístiques, però al cap d’uns minuts s’obliden completament i domina el llenguatge musical. El que m’agrada especialment de les orquestres de Catalunya és la gran passió per la música que es percep a cada nota quan es treballa junts. Als músics els agrada endinsar-se a la música i treballar intensament per aconseguir un concert fantàstic. Aquesta és una de les coses que també m’encanten de les orquestres israelianes, com ara la meva "Moshavot Chamber Orchestra": el desig de fer gran música i fer-la arribar al públic.


Ens pots explicar en què consisteix el teu programa " Musicians Talk Music"?

El programa "Musicians Talk Music" el vaig crear durant el confinament, quan em vaig adonar que els músics hem de buscar maneres de mantenir la música clàssica disponible per a tothom. Es tracta d’una sèrie de converses que acullen músics clàssics de tot el món sobre interpretació, compositors i composició, diferents instruments, estils musicals i molt més. El més bonic d’això és que és completament gratuït i accessible. Rebem preguntes del nostre públic abans i durant la conversa i podem fer arribar els nostres coneixements als nostres oients. S'emet en directe al meu perfil d'Instagram: @roitfeldenkreis, així que estigueu atents al proper episodi.

Moltes gràcies, Roit, i molta sort.

Tex: Cristina Aymerich
Fotos: Cedida

Segueix-nos