Josep, sou el director titular de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat des dels seus inicis.
Com heu celebrat el 30è aniversari?
A més del concert hi havia diferents activitats previstes que es van posposar. De fet, tot el que teníem pensat s’ha anul·lat. Però el concert s’havia de fer tant sí com no perquè entre altres coses volíem estrenar l’obra "Carpe Diem" que el compositor i director Salvador Brotons ha escrit per a l’Orquestra amb motiu del 30è aniversari. Pensàvem fer el concert sense públic i en “streaming”. Finalment hem pogut fer el concert amb el 50% d’aforament del Teatre-Auditori i en directe a la pàgina web de l’orquestra, simfonica.cat. Hem tingut sort i estem molt contents.
Com heu preparat el concert?
Hem tingut moltes dificultats afegides com per exemple problemes de mobilitat per fer assajos i restriccions pel que fa a quantitat de músics. El fet que els músics hagin d’assajar amb amb mascareta i molt separats també complica la dinàmica d’assaig. Hem superat les dificultats amb il·lusió i ganes de fer música.
Parli'ns de l’evolució de l’Orquestra en aquests trenta anys
L’evolució s’ha basat sempre en un sentit d’adaptació. Vàrem començar l’any 1990 amb una orquestra de cambra que era la que es necessitava per fer els concerts al monestir. A partir de l’any 1993, quan es va inaugurar el Teatre-Auditori, ens vam anar adaptant a aquest gran escenari, i a poc a poc vam anar incrementant el nombre de músics fins arribar a ser una gran orquestra simfònica. Actualment som una de les 5 orquestres simfòniques professionals de Catalunya.
En aquests trenta anys hem fet més de 700 concerts arreu de Catalunya, entre els quals podem destacar el que vàrem fer al Palau Sant Jordi amb el tenor Josep Carreras davant 20.000 espectadors. També hem actuat al Gran Teatre del Liceu, a la Sala Oval de Montjuïc, a l’Auditori de Barcelona, a la Sagrada Família, a la Sala Oval de Montjuïc i a molts altres llocs. Hem fet concerts molt importants. Estem contents.
Com a director, com es gestiona un grup humà tan gran?
Escoltant les opinions dels músics, treballant en equip i proposant nous reptes artístics. Tenim la sort que les persones involucrades en el projecte compartim l’objectiu de fer una orquestra de gran nivell artístic. L’Orquestra ens supera individualment a qualsevol de nosaltres.
Com visualitza el futur de l’Orquestra?
L’Orquestra Simfònica és un projecte sorgit de la societat civil, i ha assolit un gran nivell. El futur només el veig possible amb el manteniment dels actuals patrocinadors, Catalana Occident i Grífols i amb una implicació més important de les institucions del país com l’Ajuntament i la Generalitat.
LINKs: 30 anys en imatges / Programa Catalunya Música (Entrevista Des 2020)
Josep Ferré
Director Orquestra Simfònica Sant Cugat
Imatges: Mané Espinosa